Forum Latawce Akrobacyjne Strona Główna Latawce Akrobacyjne
Forum Miłośników Sportów Latawcowych

POMOCPOMOC   FAQFAQ   SzukajSzukaj   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Linki

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Latawce Akrobacyjne Strona Główna -> Testy i opinie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
MalFunkTion

PostWysłany: Wto Wrz 27, 2011 23:31    Temat postu: Linki Odpowiedz z cytatem

Postanowiłem założyć temat z testami linek. Wiem, ze jeden podobny jest w dziale "Testy" jednak tamten dotyczy raczej samego sklepu i 2 róznych produktow. Myślę, że przy doświadczeniach kolegów z dłuższym stażem niż mój może być pomocny przy kupowaniu owych. Zwłaszcza, że w naszym pięknym kraju nie mamy zbytniego wyboru, a przy zamówieniu za granicą nie chcielibyśmy wydawać pieniędzy w ciemno. Zacznę od 4 linek z którymi miałem do czynienia (poliestrowe dodawane do tańszych latawców oczywiście pominę Smile ) Wszystkie moje linki to standard 25m. Krótszych ze wzgledu na brak latawcow UL (jeszcze Very Happy ) nie posiadam.

1. Eolo - Dyneema 60kg dołączana do latawców Genesis, Neox, Over. Linka solidna, jak to Dyneema ale nienajwyższych lotów. Rozciąga się dość szybko. Przy mojej praworęczności, a więc i wykonywaniu mocniejszych pociągnięć tą ręką wiązało się to z już 3krotnym skracaniem prawej linki. Czas reakcji latawca na pociągnięcia oceniam na 3+
2. Eolo - Dyneema 60kg - sprzedawana luzem. Wygląda na linkę prestretch - czyli rozciąganą przed sprzedaza. Robi wrazenie powleczonej jakims impregnatem, jakby tworzywem. Rozciaga sie mniej, jest nieco grubsza od seryjnej. Daje jej 4
3. Decathlon - Dyneema 110kg ( Smile ) Kupowalem co bylo, nie majac wtedy jeszcze pojecia wielkiego - zamienialem poliester na to. Generalnie ok, ale grubosc jak na polowania na mamuty / sznur do żelazka. Sztywna ale po skreceniu 4/5 krotnym juz ciezko sterowac. Generalnie sluzy jako ozdoba, raczej do powerkitingu lub wielkich pociągowych delt.
4. Zachwalana przez Tsuleja i Boopsiego Climax Protec (czerwona) 50kg (i inne wagi). Świetna linka, lata sie na niej jak na strunie fortepianowej. Maly ruch i po triku - nauka z taka nabiera rozpedu. Skręciłem ja 45 razy i nadal dalo sie latac - chociaz zakrety w slow motion Smile . ALE UWAGA - linka nie dla poczatkujacego pilota (wg. mnie). Najpierw polecalbym kilka miesiecy na białych linkach - tej za cholere nie widac w trawie, piachu etc. Z 25m nie widac w jaki sposob oplatala sie wokol koncowki skrzydla, a moze yoyo stopera, a moze zahaczyla o centralna rurke? To wyczucie da tylko wczesniejszy trening i przerobienie tych przypadkow setki razy na białych dyneemach. Sam czesto idąc na kontemplacyjny spacer do ptaszyska wpadam w nią nogami i plączę o buty Smile Mimo to - najlepszy wybór - daję 5. (muszę sróbować też dyneemy od Shanti - zachwalają podobno na równi z Climaxami i jest biała Smile )
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklama

Wysłany: Wto Wrz 27, 2011 23:31    Temat postu:

Powrót do góry
sztender

PostWysłany: Pią Wrz 30, 2011 23:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Linka sterownicza 2x25 Dynema na szpulkach (gola) 45kg, fi (około) 0,8 z DECATHLON.
To jest lipa, zdecydowanie odradzam. Grubsza niż 60kg EOLO o jakąś 1/3.
I zdecydowanie bardziej rozciągliwa (sprawdzane na "sucho", przy naciąganiu wstępnym linek).
Po podłączeniu do OVERA "kicha". Ciągną się.
Po podłączeniu do Genezisa.
Ma za mały ciąg, dzięki czemu aż tak się nie ciągną, działają jak hamulce, nie naciągał ich. I tak ciężkie, że ledwo latał.
To będzie chyba to (na opakowaniu jest dopisek "Dynema").
http://www.decathlon.com.pl/PL/linka-poliestrowa-2x25-m-45-19676112/
Ale koło "Dynemy" to, to chyba leżało Wink
Moja ocena 1
EOLO Over/Vortex MK IV(al'a IKAREX) Invictus#2 Arlekin Bee (nylon 42-48g/m2)

Ostatnio zmieniony przez sztender dnia Sob Paź 01, 2011 17:44, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
MalFunkTion

PostWysłany: Sob Paź 01, 2011 08:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

z Twoją "Dyneemą" jest taki problem, że nigdy nią nie mogła być Smile Dyneema jest z polietylenu a tutaj jest poliester - to drugie do suszenia majtek Very Happy
Powrót do góry
sztender

PostWysłany: Sob Paź 01, 2011 10:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

MalFunkTion napisał:
z Twoją "Dyneemą" jest taki problem, że nigdy nią nie mogła być Smile Dyneema jest z polietylenu a tutaj jest poliester - to drugie do suszenia majtek Very Happy

Na opakowaniu jest napisane "Dynema" jakby nie ma powodu zakładać ze producent kłamie (muszę jeszcze zobaczyć czy napisali poliester/polipropylen/polietylen). Nie tyle moją, co tą z DECATHLON Wink
edit/
I faktycznie jest napisane na opakowaniu Poliester. A z tylu jest dopisek, że Dynema Rolling Eyes czyli, albo ktoś nie wie co robi, albo ktoś nie wie co sprzedaje Twisted Evil Prawdę powiedziawszy nie spojrzałem na napis poliester wziąłem przy okazji. Ale fakt jest bezsprzeczny Wink Nowa poliestrowa Dynema w DECATHLON. Można majty na niej wieszać z czystym sumieniem.
Przy okazji wejdę do sklepu i zapytam ich o to. Czemu piszą bzdury na opakowaniu Wink
EOLO Over/Vortex MK IV(al'a IKAREX) Invictus#2 Arlekin Bee (nylon 42-48g/m2)
Powrót do góry
GRIzmak

PostWysłany: Pią Kwi 10, 2015 09:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To ja dołożę opinię do chińskich plecionek wędkarskich 0,55mm (45kg)

Poniżej trochę zdjęć.
http://img42.com/collection/QPDmS

Pierwsze wrażenie: niestety chyba lipa.

Strasznie rozciągliwe. Co prawda do tej pory używałem linek grubszych (70kg) niż te (45kg) i to może z tego wynikać. Może to jeszcze wynikać z braku wstępnego rozciągnięcia. To drugie jest możliwe, bo jak trochę poszarpałem linkami to jakby się zmniejszyło sprężynowanie.
Macie jakieś fajne patenty na rozciąganie linek? Ja wpadłem tylko na jeden przywiązać do dwóch drzew, naciągnąć do jakiś 40kg i zostawić na dobę. Może macie coś skuteczniejszego lub praktyczniejszego?

Sztywniejsze niż dyneema kupiona w latawce.info (70kg).

Mniej błyszczące i w palcach mniej śliskie ale gładsze niż dyneema z latawce.info

No cóż teraz trzeba będzie trochę polatać i się zobaczy, czy była to dobra inwestycja czy tylko nieudana próba zaoszczędzenia kasy:)
Jeszcze czekam na drugą partię innego producenta może będzie lepiej. Jak przyjdzie to skrobnę parę słów.

Latawce: decathlon rclic120(carbon), decathlon r201, eolo over, acoustic UL+
Powrót do góry
iwan00

PostWysłany: Pią Kwi 10, 2015 10:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A daj link do aukcji z której kupiłeś.
Jeli to dyneema to nie powinna dać się rozciągnąć ani o centymetr.
GRIzmak

PostWysłany: Pią Kwi 10, 2015 11:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hejka dzięki za odpowiedź.

Kupiłem tu w dwóch kolorach:
http://www.ebay.pl/itm/321624945112

Jeszcze czekam na to:
http://www.ebay.pl/itm/251590261949
http://www.ebay.pl/itm/251590214924

Powrót do góry
iwan00

PostWysłany: Pią Kwi 10, 2015 14:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z opisu też bym się skusił, ale jak ja kupiłem plecionkę wędkarską to była sztywna jak struna. Napisz jak wrażenia po rozciąganiu między drzewami...
GRIzmak

PostWysłany: Nie Kwi 12, 2015 19:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Więc po terapii dendrologicznej Razz linki się zmieniły nie do poznania.

O wiele mniejsze rozciągane na "sucho", czyli po przyczepieniu do słupa i naciąganiu.
Po założeniu do latawca zupełnie inna bajka, czułem każdy "wertep" powietrza.

Dziś latałem przy dość silnym wietrze, do tego stopnia, że potrafiło mnie przestawić (żeby przestawić ponad 100kg biomasy to trochę siły potrzeba) linki wytrzymały. Kilka razy myślałem, że latawiec odzyska wolną wolę ale nie zerwały się.
Zostało mi jakieś 2m tej linki i chyba zrobię test na zrywanie. Ciekawy jestem jaką faktyczną wytrzymałość ma ta linka i jak to się ma do deklarowanych 100LBS.

Ogólnie rzecz ujmując moim laickim zdaniem warto się zainteresować linkami z Chin.

Powrót do góry
GRIzmak

PostWysłany: Nie Kwi 26, 2015 12:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Doszły kolejne linki, więc mogę coś i o nich napisać.

Teraz dotarło do mnie co Boopsi miał na myśli pisząc:
Boopsi napisał:
Te kolory najlepiej będzie widać na dłoniach po pierwszym zwijaniu linek.

Z tą różnicą, że nie przy pierwszym, ale przy każdym zwijaniu linek Razz

Wracając do samych linek.
Te co teraz przyszły są jakby bardziej śliskie niestety nie miałem okazji jeszcze na nich polatać.
Rozciągliwość taka sama jak poprzednich czyli po dendro-terapii prawie w ogóle.
Reszta cech jest identyczna więc nie będę się powtarzał.

Przy okazji sprawdziłem wytrzymałość linek i wyszło mi, że niezależnie czy linkę wiązałem samą czy w osłonkach zawsze się zrywały na węźle z tą różnicą że sama linka rwała się przy ok. 27kg (60LB) a w osłonce przy ok. 32kg (70LB). Producent podaje maksymalne obciązenie ok. 45kg 100LB). Wszystkie linki za równo z pierwszej jak i z drugiej dostawy zrywały się przy tych samych obciążeniach.
Więc jak kupujecie linki (przynajmniej takie jak ja) to warto mieć to na uwadze że wytrzymają ok 70% obciążenia podanego przez producenta. Możliwe, że jak bym wiązał innymi węzłami to wytrzymałyby więcej. Ja wiążę zwykłą ósemkę co widać na zdjęciach poprzednich linek.

Poniżej trochę zdjęć tego co przyszło w paczce.
http://img42.com/collection/DhXwM

Powrót do góry
iwan00

PostWysłany: Pon Kwi 27, 2015 10:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Producent testuje zrywanie linki złapanej w chwytak. Z doświadczenia żeglarskiego wiem, że węzeł zawsze obniża wytrzymałość linki - z twoich testów wychodzi że o 30%. dobrze wiedzieć.

Chciałbym kurcze sobie porównać te linki. Przy takiej cenie to może się szarpnę.
GRIzmak

PostWysłany: Pon Kwi 27, 2015 10:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja na 99% będę w Łebie na tegorocznym festiwalu, może nawet na wcześniejsze imprezy też uda mi się pojawić. Jak będziesz chciał to zawsze możemy się spotkać i polatasz na tych linkach.
Nie wiem tylko czy będziesz chciał czekać, ja jestem zazwyczaj bardzo niecierpliwy i pewnie bym zamówił. Chociaż na linki z Chin czasami trzeba czekać nawet 2 miesiące, to różnie wychodzi.

P.S.
iwan00 napisał:
Z doświadczenia żeglarskiego wiem, że węzeł zawsze obniża wytrzymałość linki

Tak zgadza się, też to wiem doświadczenia, ale byłem ciekawy czy założenie osłonek nie wyeliminuje tego zjawiska. Dowiedziałem się, że tylko zmniejsza skutki. Jeszcze jak będę miał chwilkę to spróbuje innych węzłów, może jeszcze mniej stracę na wytrzymałości.

Powrót do góry
Boopsi
Administrator

PostWysłany: Pią Gru 04, 2015 18:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tu masz film:

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Reklama

Wysłany: Pią Gru 04, 2015 18:55    Temat postu:

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Latawce Akrobacyjne Strona Główna -> Testy i opinie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do: