|
Latawce Akrobacyjne Forum Miłośników Sportów Latawcowych
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
sztender

|
Wysłany: Nie Lis 27, 2011 22:55 Temat postu: Invictus budowa rusza |
|
|
W związku z ukończeniem Vortexa w wersji MKIII, przypominającej latawiec akrobacyjny. Miałem zrobić kumplowi z tych materiałów MKIV. A MKV miał być w ikarexie . Ale doszedłem do wniosku, że chyba będzie lepiej zrobić następny model
Ja chcialem latwiec 3/4 czyli P2 Ale obiecałem koledze, że mu zrobię to sobie wybierze czy woli VORTEXA czy INVICTUSA w NON IKAREX. Ja tam zawsze zdążę sobie sklecić, któryś i tak zostanie u mnie.
Dzięki uprzejmości kolegi przyszły do mnie już plany w A0 do VORTEXA/INVICTUSA/P2 Bo składanie planów VORTEXA w A4 było naprawdę problematyczne.
Przy budowie INVICTUSA, plan zakłada tylko jedna wersje próbna (materiały te same co przy VORTEXIE). Czyli najpierw wersja testowa z podkładów medycznych, później ten sam biało-niebieski materiał. Jakieś zdjęcia wrzucę, choć pewnie nie będzie już tego tyle co przy VORTEXIE bo i po co . _________________ EOLO Over/Vortex MK IV(al'a IKAREX) Invictus#2 Arlekin Bee (nylon 42-48g/m2) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Nie Lis 27, 2011 22:55 Temat postu: |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
pawel

|
Wysłany: Pon Lis 28, 2011 12:37 Temat postu: |
|
|
Niezły plan. Invictus to piękny latawiec.
Chociaż dziwię się, że chcesz robić próbę na podkładach,
po uszyciu tak porządnie wyglądającego Vortexa.
Myślę, że mógłbyś od razu strzelać w biało-niebieski...
Pokazywałem go już chyba Tobie, ale wrzucam link do Invictusa
zrobionego przez Kostaaa (koleżki od plastikowego BB5):
http://gokiting.gr/en/forum/18-Stunt-Kite-Zone/253-Invictus-Stunt-Kite-D-E-Sign.html
Osobiście bardzo podoba mi się kolorystyka jakiej użył...
Pozdrawiam i jak zwykle czekam na relacje z budowy
i finalny efekt...
Pozdrawiam,
paweł _________________ Latawce: Eolo Genesis, Eolo Over, DIY l'Organic, Kitehouse Pulsar, DIY SixthSense, Fly-Acoustik UL, DIY Magnet, R-SKY Shooter Classic, LevelOne Gentleman, DIY D&N, LevelOne Genesis UL | http://www.youtube.com/user/pa79vel/videos |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sztender

|
Wysłany: Wto Lis 29, 2011 14:21 Temat postu: |
|
|
Bo nie posiadam jeszcze form do ciecia. A na podkładach wyrysuje sobie z planów. I to właściwie przyczyna, że do "materiałówki" nie jestem jeszcze przygotowany. A nim się pojawia formy do ciecia to zrobię "testówkę" Materiałowy będzie się robił a testowy już będzie mógł latać .
Do tego już jakiś czas nic nie robię i jakoś tak dziwnie bez bałaganu budowy , a każda produkcja zwiększa moje doświadczenie  _________________ EOLO Over/Vortex MK IV(al'a IKAREX) Invictus#2 Arlekin Bee (nylon 42-48g/m2) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sztender

|
Wysłany: Pon Gru 05, 2011 16:51 Temat postu: |
|
|
Budowa trochę się opóźni, bo najpierw zrobię zamówienie w CHILi. Łączniki, skysharki i ikarex . Bo niestety znów w VORTEXIE poszła LS, a nie będę co drugie latanie kupował następnego kawałka rury. Gdzie na LE "decathlon" trzyma, to niestety pękają rury na ich kulawym łączniku na LS.
Tak, że jak ktoś coś chce. To jest moje gg i jak będę zamawiał to się dorzuci do zamówienia. _________________ EOLO Over/Vortex MK IV(al'a IKAREX) Invictus#2 Arlekin Bee (nylon 42-48g/m2) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sztender

|
Wysłany: Pią Sty 13, 2012 11:47 Temat postu: |
|
|
No "szmaty" na latawiec przyszły z żaglowni, kupował kumpel w związku z czym spora różnorodność ale jestem zadowolony większość jakieś 42g/m2, są i cięższe ale nie wiem czy cześć nie jest nawet lżejsza niż 42 . Teraz czekam jeszcze na panele i roboty ruszają. Jak zwykle zmiana planów
Jeden INVICTUS dla kumpla w wersji HEAVY na 7pt LS (reszta rur decathlon) jak połamie to się wymieni na skysharka I dobrze bo jest trochę materiałów powyżej 42g/m2 to się je wykorzysta.
Następny latawiec dla kumpla w wersji STD na 5pt LS/decathlon. Jeszcze nie wiadomo czy VORTEX czy INVICTUS.
I trzy dla mnie VORTEX/INVICTUS/P2 u mnie tez 5pt/decathlon
Jak decathlony na LE i kręgosłupie nie będą się spisywać to z czasem się podmieni na skysharka.
Będę niedługo przymierzał się do zakupu rur tak ze jak ktoś coś chce od "Niemców" to proszę o kontakt na gg to się dorzuci do zamówienia. _________________ EOLO Over/Vortex MK IV(al'a IKAREX) Invictus#2 Arlekin Bee (nylon 42-48g/m2) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sztender

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
sztender

|
Wysłany: Wto Sty 24, 2012 20:08 Temat postu: |
|
|
Skrzydła uszyte, robię postępy jako szwaczka
Jest coraz równiej i lepiej.
Ten materiał szyje się jeszcze inaczej niż poprzednie, ślizga się pod stopką na boki, ciężko utrzymać kierunek, ale radze sobie
Czasy robót dla Pawła
ciecie + klejenie 2 skrzydeł jakieś 4-5h
szycie skrzydełek 2-2,5h
wykańczanie nitek i supełki około 40min _________________ EOLO Over/Vortex MK IV(al'a IKAREX) Invictus#2 Arlekin Bee (nylon 42-48g/m2) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pawel

|
Wysłany: Wto Sty 24, 2012 22:29 Temat postu: |
|
|
Ładne fotki.
Będzie kawał latawca
Fajnie, że zbierasz czas! Dzięki!
Jestem ciekaw ile zajmie budowa w całości....
Pozdrawiam i czekam na kolejne obrazki.
paweł _________________ Latawce: Eolo Genesis, Eolo Over, DIY l'Organic, Kitehouse Pulsar, DIY SixthSense, Fly-Acoustik UL, DIY Magnet, R-SKY Shooter Classic, LevelOne Gentleman, DIY D&N, LevelOne Genesis UL | http://www.youtube.com/user/pa79vel/videos |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sztender

|
Wysłany: Czw Sty 26, 2012 18:27 Temat postu: |
|
|
| pawel napisał: |
Będzie kawał latawca
Fajnie, że zbierasz czas! Dzięki!
Jestem ciekaw ile zajmie budowa w całości....
paweł |
Jakbyś zgadł będzie "kawał" latawca i to dosłownie. Skrzydło większe jak vortexa ale jakoś nie rzucało się w oko, do czasu jak je połączyłem w żagielek. Over i Vortex będą wyglądać przy nim jak młodsi bracia
Łączenie skrzydełek i wycinanki mylarowe na wzmocnienia ok 1-1,5h
Czasy mogły być krótsze ale ma być porządnie dlatego nie spieszę się (głownie chodzi o klejenie, żeby było na tyle dokładnie na ile mnie stać).
Jak zepsuje szycie będzie najwyżej brzydko, jak klejenie będzie nierówno, a tego byśmy nie chcieli  _________________ EOLO Over/Vortex MK IV(al'a IKAREX) Invictus#2 Arlekin Bee (nylon 42-48g/m2) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sztender

|
Wysłany: Sro Lut 01, 2012 13:32 Temat postu: |
|
|
INVICTUS versja HEAVY pawie skończony
Zostało parę "doszywek" i dziurek. Zbrojenie, linkowanie, i zamówić rury.
Odwrotnie wszyłem rzep, jak to zrobiłem? hgw.
czas obszywania, wycinania do tego momentu od ostatniego pomiaru to jakieś 8h (długo ale stoczyłem walkę z maszyna i pentelkowaniem). _________________ EOLO Over/Vortex MK IV(al'a IKAREX) Invictus#2 Arlekin Bee (nylon 42-48g/m2) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sztender

|
Wysłany: Czw Lut 09, 2012 19:26 Temat postu: |
|
|
Invictus #2 w wersji ARLEKIN BEE std
 _________________ EOLO Over/Vortex MK IV(al'a IKAREX) Invictus#2 Arlekin Bee (nylon 42-48g/m2) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sztender

|
Wysłany: Sob Lut 25, 2012 17:12 Temat postu: |
|
|
No INVI#2 prawie skończony (jeszcze jakaś uzda i już)
Co ciekawe, nie zgadza mi się długość rur która podał Davide w specyfikacji jakim cudem mu wyszły rury 150 na LE to ja nie wiem u mnie tej długości jest żagiel na krawędzi. Dlatego wydłużyłem rurę do 154cm.
Ogólne wrażenie 5
Wykonanie 4 (może nawet z "plusem")
Gdyby była dobra maszyna do dyspozycji to spokojnie by mogło być lepiej,
a tak jest parę niedociągnięć ale ogólnie jest nieźle. Jestem zadowolony. _________________ EOLO Over/Vortex MK IV(al'a IKAREX) Invictus#2 Arlekin Bee (nylon 42-48g/m2) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pawel

|
Wysłany: Sob Lut 25, 2012 17:40 Temat postu: |
|
|
Foty Maestro!  _________________ Latawce: Eolo Genesis, Eolo Over, DIY l'Organic, Kitehouse Pulsar, DIY SixthSense, Fly-Acoustik UL, DIY Magnet, R-SKY Shooter Classic, LevelOne Gentleman, DIY D&N, LevelOne Genesis UL | http://www.youtube.com/user/pa79vel/videos |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sztender

|
Wysłany: Sob Lut 25, 2012 18:55 Temat postu: |
|
|
Kilka fotek poglądowych.
Detale
Całość
Jak zrobię wszystko na tip-top będzie więcej  _________________ EOLO Over/Vortex MK IV(al'a IKAREX) Invictus#2 Arlekin Bee (nylon 42-48g/m2) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pink A,
|
Wysłany: Sob Lut 25, 2012 21:08 Temat postu: |
|
|
A,
pojechany ten fluo, wzuc na fracturedaxel,
ten przezroczysty material to mylar???, ile za metr????,
jak robilem le quartz to material mialem z aldikowych latawcow, po 5Euro,
(podobna partyzantka), przy takim wykonanu mozez spokojnie zainwestowac w icarex, i jakies porzadne rury, napewno sie nie zmarnuje.
ps: te czerwone nici to porazka. _________________ in the bag: R-Sky DIABLIS, Pink SUL (wlasny projekt),
Le Quartz (domowej roboty), Chris Matheson Midi Sandpiper, Prism Nexus, CIM Fireman.
http://pinkflood.uphero.com |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Sob Lut 25, 2012 21:08 Temat postu: |
|
|
|
|