witekk
|
Wysłany: Pią Wrz 15, 2017 13:04 Temat postu: rubik rokkaku |
|
|
Pomysł budowy rokkaku chodził już za mną od kilku miesięcy.
Zacząłem od zamówienia materiałów, z kolei motyw latawca jest wynikiem intensywneg przegladania zdjęc w google w poszukiwaniu inspiracji.
Zastanawiałem się jakiej wielkości powinien być latawiec i pragmatycznie zdecydowałem
że szerokość będzie wynosiła 160cm czyli tyle ile miały posiadane przeze mnie 6mm rurki węglowe z decathlonu,
proporcjonalnie wysokość równa jest 200cm. Projekt latawca i wzór paneli narysowałem w sketchupie.
Później wydrukowałem, wyciałem panele, nakleiłem na tekturę, wyciałem ponownie z tekturą ...
... i zabrałem się za wycinanie ripstopu lutownicą.
Tym razem do klejenia wzialem uhu contact powerglue, trzyma zdecydowanie lepiej niz biurowe kleje w sztyfcie.
Stelaż to tradycyjnie 2 poprzeczki - -rurki węglowe 6mm o długości 160cm
i spine - rurka węglowowa 8mm o łącznej długości 200cm podzielona na 3 części
Połączyłem je wewnętrzną ferulą o średnicy 6mm. Z drugiej strony rurkę wzmocniłem
zewnętrzną tuleją aluminiową.
Zewnętrzna tuleja okazało się że jest niezwykle istotna o czym się szybko przekonałem podczas pierwszej próby na wietrze.
Po wypuszczeniu rokkaku wewnętrzna ferula tak mocno naciskała na ściankę rurki że spowodowała jej rozszczepienie.
Poźniej wzmociłem ją wspomnianą tulejką i problem się rozwiązał.
A tak wygląda już gotowy latawiec. Mimo że składa się z 27 kostek wystarczyło przygotować tylko 3 formy.
Wszystkie newralgiczne miejsca wzmocniłem dakronem. Na końcówki spine wstawiłem rzepy dodatkowo podszyte cordurą.
Łącznik centralny przyszedł prosto z Chin.
Za napinacze posłużyły napinacze od sznura do bielizny. Trochę za duże jak na tą linkę ale za to są lekkie.
Cały latawiec waży 380g i potrafi całkiem nieźle ciągnąć.
Poniżej podczas premierowego lotu na festiwalu w Łebie
Więcej zdjęć można znaleźć tutaj |
|